24 Μαρ 2013

Έτσι ξεπούλησαν την Κύπρο - Ο Χριστόφιας γνώριζε τα πάντα

Ο Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.) έλεγε πως προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδας στον εχθρό, αλλά και αυτός που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κλασσική περίπτωση αυτού που έγινε στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό.

Στις 16 Νοεμβρίου 2012, ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποστέλλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων [1]:

"η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τις αρχές Νοεμβρίου, έχει καθορίσει την 20 Ιανουαρίου 2013 ως την καταληκτική ημερομηνία για την πραγματική ανακεφαλαιοποίηση της πιο πάνω τράπεζας (αναφέρεται στη Λαϊκή Τράπεζα). Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της ΕΚΤ, η πρόσβαση στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ακυρώνεται και θα απαιτηθεί η επιστροφή όσης ρευστότητας έχει αντληθεί μέχρι σήμερα"

Λίγο πιο κάτω, ο νυν Πρόεδρος συνεχίζει "Λυπούμαι που θα είμαι δυσάρεστος αλλά θέλω να υποδείξω πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα ενσυνείδητα να επιμένει σε μια οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Ευθύνες πολιτικές, αστικές και ποινικές".

Είναι συνεπώς σαφές, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, μαζί με τον υπουργό του των Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΔτΚΤ) Πανίκο Δημητριάδη, γνώριζαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα οδεύει σε κλείσιμο. Ήξεραν ότι η ρευστότητα από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) σταματά πολύ νωρίτερα από τη 18η του Μάρτη που τελικά σταμάτησε και ότι μάλιστα θα είχαμε υποχρέωση να επιστρέψουμε άμεσα τα χρήματα. Δεν προέβησαν όμως σε καμιά ενέργεια και κανένα σχεδιασμό για να ανατρέψουν τα εις βάρος μας δεδομένα ή να προετοιμάσουν το τραπεζικό σύστημα ή να αποτρέψουν την εκροή χρημάτων προς στο εξωτερικό, από ανθρώπους που προφανώς γνώριζαν όσα εμείς αγνοούσαμε.

Ο νυν Πρόεδρος, έχει υποχρέωση να υλοποιήσει την απειλή του και να μην περιοριστεί στις πολιτικές ευθύνες του Δημήτρη Χριστόφια, των υπουργών του και του ΔτΚΤ. Υπάρχουν - σύμφωνα με τον ίδιο - αστικές και ποινικές ευθύνες για την τραγωδία που ζει ο τόπος μας.

Επιπλέον, οφείλει ο Πρόεδρος να δημοσιοποιήσει με κάθε κόστος τα ονόματα όλων όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και να απαιτήσει παραιτήσεις αλλά και τιμωρίες πολιτικών προσώπων που συνδέονται μαζί τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να μας εξηγήσει τι έγινε στο "Eurogroup" της 15ης του Μάρτη, πώς και γιατί το οικονομικό επιτελείο του ήταν απροετοίμαστο, εφόσον ο ίδιος γνώριζε από το Νοέμβριο προς τα που οδεύουμε. Αν οι εξηγήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, έχει χρέος να παραιτηθεί και ο ίδιος και η αμέριμνη Βουλή, που δεν απέτρεψαν μια εθνική συμφορά.

Η οικονομική καταστροφή της Κύπρου, αποτελεί ένα δεύτερο Μαρί: Ολιγωρία, ανευθυνότητα, απρονοησία, άγνοια κινδύνου, αδιαφορία από τον Δημήτρη Χριστόφια και τους συνεργάτες του. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει και τούτο το έγκλημα δίχως τιμωρία. Είναι αυτή η ατιμωρησία που κατάντησε αυτό τον τόπο στα χάλια που φτάσαμε.

Παρακάτω, αυτούσια η επιστολή Αναστασιάδη προς Χριστόφια:


16 Νοεμβρίου 2012
Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας 
κ. Δημήτρη Χριστόφια
Προεδρικό Μέγαρο
Λευκωσία

 Είναι με ιδιαίτερη λύπη που είμαι αναγκασμένος να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή. 

Παρακολουθώ με αγωνία τα όσα καταγράφονται στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα και ιδιαίτερα μια ανακόλουθη πολιτική που έχει αφήσει την οικονομία μας εκτεθειμένη σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Θεωρώ πως έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και έχουμε περιορίσει δραματικά τα διαπραγματευτικά μας περιθώρια. Δεν έχουμε αξιοποιήσει την βούληση των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου με αξιοπιστία να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα και να καταλήξουμε σε ένα αποδεκτό μνημόνιο. 

Η αδικαιολόγητη ολιγωρία έδωσε την ευκαιρία στην Τρόικα αντί να μας εισακούει να μας εκβιάζει. Με κανένα τρόπο δεν εισηγούμαι την εν λευκώ αποδοχή όρων και προϋποθέσεων της Τρόικας. Όσο όμως συνεχίζεται η πολιτική της αδράνειας και της ατολμίας και όσο συνεχίζουμε να εναποθέτουμε ελπίδες σε ανύπαρκτες εναλλακτικές επιλογές, τόσο θα υπονομεύουμε περαιτέρω την διαπραγματευτική μας θέση και τόσο πιο οδυνηροί για τους πολίτες και την οικονομία θα είναι τελικά οι όροι της δανειακής σύμβασης. 

Επιθυμώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε τρεις εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους που έχουν δυστυχώς αφεθεί να διαμορφωθούν: 

α. Μια αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία και τυχών αποχώρηση της Τρόικας θα προκαλέσει επιδείνωση της κρίσης εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε οριστικό αδιέξοδο.

β. Ένα τουλάχιστο κρατικό τραπεζικό ίδρυμα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο μετάδοσης των επιπτώσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς πρόκλησης συνθηκών κατάρρευσης σε ολόκληρη την οικονομία.

γ. Ιδιαίτερα αξιόπιστες και ασφαλείς πληροφορίες, που έχουν περιέλθει σε γνώση μου, αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τις αρχές Νοεμβρίου, έχει καθορίσει την 20 Ιανουαρίου 2013 ως την καταληκτική ημερομηνία για την πραγματική ανακεφαλαιοποίηση της πιο πάνω τράπεζας.  Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της ΕΚΤ, η πρόσβαση στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ακυρώνεται και θα απαιτηθεί η επιστροφή όσης ρευστότητας έχει αντληθεί μέχρι σήμερα

Θεωρώ πως, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωρίζετε ή οφείλετε να γνωρίζετε τόσο τα πιο πάνω δεδομένα όσο και τις συνέπειες των κινδύνων που η πατρίδα μας πλέον αντιμετωπίζει. Συνέπειες που αναπόφευκτα οι εργαζόμενοι, πρώτοι από όλους, θα υποστούν.

Λυπούμαι που θα είμαι δυσάρεστος αλλά θέλω να υποδείξω πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα ενσυνείδητα να επιμένει  σε μια οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Ευθύνες πολιτικές, αστικές και ποινικές.  

Κανένας, επαναλαμβάνω, δεν έχει το δικαίωμα να διακυβεύει όλα όσα με κόπο κτίσαμε στα χρόνια που πέρασαν. Είναι ευθύνη δική σας και της κυβέρνησης σας, να λάβετε επειγόντως αποφάσεις που θα αποτρέπουν την πλήρη οικονομική κατάρρευση και την περεταίρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, και δεν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή. 

Χωρίς αμφιβολία τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα. Πρέπει όμως να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας.

Νίκος Αναστασιάδης

1. http://www.sigmalive.com/news/politics/22151

2 σχόλια:

Flic είπε...

to mono pou apomenei einai na ma8oume an i epistoli einai pragmatiki. Kai an einai (pou poli pi8ano na einai), giati dierreuse twra?

KAI o prwin KAI o nyn gnwrizan apo poli prin agapite/i.

As min to xriswnoume to xapi. Ta pistevw sou den ta poulise mono enas. Oloi se simfwnia ta poulisan. Ektos (isws) tou Perdiki kai tou Koulia mporoume me vevaiotita na poume oti OLOI GNWRIZAN.

Unknown είπε...

Μα νομίζω φίλε μου είμαι ξεκάθαρος ότι όλοι γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν. Η πρώτιστη ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση η στάση της οποίας ήταν προδοτική και η υπόλοιπη ευθύνη επιμερίζεται στη νυν και στη Βουλή.
Η επιστολή δεν διέρρευσε τώρα, είχε δημοσιευτεί από τις 20 Δεκεμβρίου στο sigmalive, απ' όπου και την πήρα.