18 Μαρ 2013

Να αντισταθούμε στον εκβιασμό, υπάρχει εναλλακτική

Αυτό που επιχειρείται τούτη την στιγμή στην Κύπρο, είναι ένας στυγνός εκβιασμός του Κυπριακού Ελληνισμού. Οι αποταμιεύσεις του έχουν ουσιαστικά απαχθεί από τα τραπεζικά και συνεργατικά ιδρύματα και με το πιστόλι στον κρόταφο ρωτούν το λαό: "θα μας χαρίσετε ένα μέρος τους ή θα τις χάσετε όλες";

Είναι απορίας άξιον, όταν με το καλό (;) ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, ποιος θα εμπιστευτεί τις εναπομείνασες οικονομίες του σε ένα εκβιαστή; Που μπορεί να μην είναι άμεσα τα ιδρύματα αυτά, αλλά μέσω τους εκδηλώνεται αυτή η βίαιη αρπαγή των χρημάτων του λαού.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάκτυλό μας, καμιά διαπραγμάτευση δεν έγινε στο Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απλά απέρριπταν οτιδήποτε έβγαινε απ' το στόμα του δικού μας υπουργού και επέμεναν στις θέσεις του. Θέσεις οι οποίες δεν ήταν προϊόν απόφασης του Eurogroup, ούτε και έγιναν τέτοιο στη συνέχεια. Αντίθετα, είναι η δική μας κυβέρνηση που ανέλαβε δέσμευση να περάσει αυτό το μέτρο από τη Βουλή. Μέγα σφάλμα!

Αφ' ενός, πέραν της μη υλοποίησης της απειλής - που μπορεί να είναι και μπλόφα - περί διακοπής της παροχής ρευστότητας στις κυπριακές Τράπεζες από τον ELA, καμιά άλλη διαβεβαίωση δεν έχουμε πάρει! Ούτε και θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλωστε από ένα Eurogroup. Αντίθετα, εάν αξιώναμε και επιμέναμε το όλο θέμα να πάει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, τότε θα μπορούσαμε να λάβουμε δεσμεύσεις περί "μίας και μόνο φοράς" όπως υπόσχεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Διότι ναι μεν το υπόσχεται, αλλά ποιός το εγγυάται;

Το τι έγινε όμως αποτελεί πικρό παρελθόν και δεν αλλάζει. Τώρα, θα πρέπει να ανατραπεί αυτή η καταστροφική απόφαση. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αργία της Δευτέρας της Καθαράς και το εργάσιμο στον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Κι αν το "Ευρώ" κατρακυλήσει, τότε αποκτούμε διαπραγματευτικό χαρτί ισχυρό. Τότε ανατρέπουμε την απόφαση της Κυβέρνησης και αξιώνουμε επαναδιαπραγμάτευση, όντας σε σαφώς ισχυρότερη θέση απ' ότι πριν και - προ πάντων - προετοιμασμένοι. Διότι σαφώς, την περασμένη Παρασκευή ήμασταν αδιάβαστοι. Και στείλαμε ένα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος όσο καλός οικονομολόγος κι αν είναι, δεν είναι διαπραγματευτής.

Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μεταβάλλουν άποψη, τότε πρέπει να προωθήσουμε τη λύση του εθελοντικού κουρέματος στις καταθέσεις. Ανταλλαγή ποσών στις καταθέσεις, με εγγυημένα ομόλογα του κυπριακού κράτους, τα οποία θα εξαργυρωθούν με κέρδη από το φυσικό αέριο. Ουσιαστικά, είναι η λύση την οποία πρότεινε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης ως αντιστάθμισμα για το υποχρεωτικό κούρεμα, στο 50% του ποσού που θα χάσουν οι καταθέτες.

Είναι όμως πολύ διαφορετικό ένα κούρεμα να γίνεται εθελοντικά - όπως έγινε για παράδειγμα στην Ελλάδα για το χρέος - παρά υποχρεωτικά. Και είναι τρεισχειρότερο ο καταθέτης να παίρνει μετοχές μιας ουσιαστικά χρεοκοπημένης τράπεζας για αντάλλαγμα! Ας πάρει τις μετοχές το κράτος, ενισχύοντας έτσι και την παρουσία του στις τράπεζες, δίνοντας στον καταθέτη ομόλογα, τα οποία θα αποκτήσουν αξία με την εξόρυξη του αερίου.

Τα ομόλογα, επειδή ακριβώς έχουν αξία, θα μπορούν να διακινούνται στην αγορά, ακόμα και εκτός Κύπρου. Έτσι, θα υπάρχει μια παράλληλη κυκλοφορία χρήματος, που θα έχει ως αποτέλεσμα η Οικονομία να αναπνεύσει και ο επενδυτικός κόσμος να μην πάρει πανικόβλητος τα χρήματά του εκτός Κύπρου. Είναι ένα έμμεσο τύπωμα χρήματος. 

Τέλος, δεν είναι δυνατό το κράτος να "κρεμάσει" τους μικροκαταθέτες κάτω των πέντε ή δέκα χιλιάδων, που μπορεί να είναι και άνθρωποι άνεργοι, οι οποίοι απλά κατέθεσαν εκεί το επίδομά τους! Αυτές οι καταθέσεις, θα πρέπει να εξαιρεθούν από το κούρεμα. Όπως και καταθέσεις που προέρχονται από δάνεια. Εάν απομειωθεί η κατάθεση, τότε θα πρέπει να απομειωθεί και το αντίστοιχο δάνειο από το οποίο προέκυψε. Ή έστω, να πάρει παράταση η αποπληρωμή του.

Είναι φανερό, πως διαχειριστήκαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ηλίου φαεινότερο, πως για ακόμα μια φορά πιαστήκαμε στον ύπνο, αδιάβαστοι. Είναι όμως αναγκαίο, να μην σφραγίσουμε αυτό το λάθος στη Βουλή, αλλά αν είναι δυνατόν ομόφωνα τα κόμματα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν αντιπρόταση. Μέτρα συγκεκριμένα, οικονομικά υλοποιήσιμα, μελλοντικά βιώσιμα και πάνω απ' όλα. εθνικά αξιοπρεπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: