5 Οκτ 2011

Η Πρώτη Δικαίωση των Ηρώων

Ανακοινώθηκε χθες το πολυαναμενόμενο πόρισμα Πολυβίου για τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί, που οδήγησαν στον ηρωικό θάνατο δεκατριών συμπατριωτών μας.  Με παρρησία, ο - κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - διακεκριμένος νομικός, απέδωσε γενικές ευθύνες για την καταστροφή σε διάφορες κατευθύνσεις, όπως ανώτερα και ανώτατα στελέχη του στρατεύματος, μέλη του πυροσβεστικού σώματος και σε πρακτικές που ακολουθούνται κατά τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.  Δεν παρέλειψε όμως να δακτυλοδείξει, ως όφειλε, και τους πρωταίτιους της τραγωδίας:  το Δημήτρη Χριστόφια και τους κορυφαίους Υπουργούς του, των Εξωτερικών και της Άμυνας.

Πλέον, θα ανέμενε κανείς, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία - όπου αν μη τι άλλο υπάρχει ο ελάχιστος σεβασμός προς τους θεσμούς, από τους θεσμούς τους ίδιους - το πόρισμα να γίνει δεκτό.  Όχι βέβαια να παραιτηθεί ο Πρόεδρος.  Αυτό το ζητούσαμε, το απαιτούμε και θα συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε, γνωρίζοντας όμως ότι η ελκτική δύναμη που ασκεί η καρέκλα είναι ισχυρότατη. Αν δεν ενεργοποιηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ξεκολλά ο Πρόεδρος. Παρ' όλα αυτά, για λόγους ηθικής τάξης, σεβασμού στο Σύνταγμα το οποίο διέπει τη συγκρότηση της Επιτροπής και από το οποίο απορρέουν οι εξουσίες και αρμοδιότητές της, το πόρισμά της περιμέναμε να τύχει αποδοχής.

Προκαλεί θλίψη η κατάντια εκείνων που, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, υιοθετούν τη ρητορική αυτών που τόσο καιρό κατέκριναν τον τρόπο σύστασης της Ερευνητικής Επιτροπής.  Λησμονούν ότι, ενώ έχουν βέβαια δίκαιο στα επιχειρήματά τους, οι ίδιοι τη διόρισαν!  Το Υπουργικό Συμβούλιο.  Και είναι παραπάνω από βέβαιο, πως αν το πόρισμα ήταν αρεστό, σήμερα θα πανηγύριζαν εκτοξεύοντας τις γνωστές ατάκες περί φασιστών που συνωθούνται πέριξ του Προεδρικού ζητώντας την παραίτηση "αυτού του Προέδρου".

Φυσικά, οι ευθύνες του Δημήτρη Χριστόφια, θεσμικές αλλά κυρίως προσωπικές, ήταν τόσο εξόφθαλμες που - και να ήθελε - δεν θα μπορούσε ο Πόλυς Πολυβίου να τις συγκαλύψει. Η επιστράτευση της ξύλινης γλώσσας, με το χρηματιστήριο και την πυραυλολογία, είναι ανούσια εκ μέρους των κυβερνώντων. Πέραν του ότι οι πολίτες που βροντοφωνάζουν "Χριστόφια παραιτήσου" δεν είναι απολογητές καμιάς προηγούμενης κυβέρνησης, είναι σε όλους γνωστό το ανεδαφικό των επιχειρημάτων. 

Πώς μπορεί να μιλά για Χρηματιστήριο, μια κυβέρνηση της οποίας ο Υπουργός Οικονομικών είχε συστήσει μέσω του Συνεργατισμού τη "Δήμητρα Επενδυτική";  Ή μήπως ξέχασε θεωρούν ο λαός, την αφαίμαξη των οικονομιών του. Το ΑΚΕΛ, ήταν από τα κόμματα που στο Εθνικό Συμβούλιο συμπαρατάχτηκαν με το Γλαύκο Κληρίδη και το Συναγερμό, προκειμένου να μείνουν οι πύραυλοι μακρυά από την Κύπρο. Έπειτα, αφού τώρα είναι κυβέρνηση κι εφόσον η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες ώρες - που έγιναν δυσκολότερες με το ξήλωμα της Άμυνας και την ανατίναξη του Ναυστάθμου - γιατί δεν φέρνουν οι ίδιοι τους S-300;  Η Κρήτη είναι μόλις μιας βραδιάς απόσταση!


Ο κ. Χριστόφιας ας μην έχει παράπονο από το πόρισμα. Μόνος του κατέθεσε για τα ψέματα που αράδιαζε στον Άσαντ και τα οποία τον "εγκλώβισαν" ώστε να μην μπορεί να καταστρέψει το υλικό. Ο ίδιος ρητόρευε για τα "μπράβο" και τα "ζήτω" που άκουσε από τους Ευρωπαίους - αφού τους έβγαλε την ψυχή - όταν έφερε το φορτίο στην Κύπρο.  Πώς να μην συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα;  Παραδέχτηκε την ανεπάρκειά του, όταν ενόρκως δήλωνε πως έλαβε γνώση των κινδύνων και μάλιστα έδωσε - σε αναρμόδιο άτομο - οδηγίες καταστροφής!  Την εκτέλεση των οποίων, ουδέποτε παρακολούθησε. Άφησε την Κύπρο άναυδη, ομολογώντας πως δεν γνώριζε την εγγύτητα της Ναυτικής Βάση με τον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό και εμμέσως εννόησε ότι δεν θεωρεί πως η φασαρία γίνεται για τους δεκατρείς ηρωικά πεσόντες, αλλά για τις υλικές ζημιές. Άλλωστε, αν γνώριζε για το σταθμό, θα διέταζε να απομακρυνθούν τα εμπορευματοκιβώτια. Για τα θύματα, ούτε λόγος...

Η μέγιστη τραγωδία όμως τόσο του λαού, όσο και του ανεύθυνου - με βούλα πλέον - Προέδρου, έγκειται όχι στην αδυναμία, αλλά στην ανικανότητα παραδοχής των σφαλμάτων του. Ο άνθρωπος δεν παραιτείται, όχι από γινάτι, αλλά επειδή δεν αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να έκανε λάθος! 

Αυτό αποδεικνύεται από την άθλια επιχειρηματολογία των αυλικών, πως παραμένει Πρόεδρος, για το καλό του τόπου. Ώστε να μην οδηγηθούμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και πολιτική αστάθεια. Λες και τώρα υπάρχει σταθερότητα, με ένα ηγέτη κράτους που φοβάται και τη σκιά του. Που δεν τολμά να εμφανιστεί δημόσια, αν δεν έχει εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός υποστηρικτών και χειροκροτητών. Με ένα Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει από σπίτι σε σπίτι, ωσάν να πρόκειται για καμιά τρομοκρατική οργάνωση. Με τα κόμματα, τις οργανώσεις, τα Μέσα, τους πολίτες να βάλλουν καθημερινά και το σκηνικό να μοιάζει χειρότερο κι από την εβδομάδα προ των Προεδρικών.

Το χείριστο όμως, που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την απώλεια επαφής με το περιβάλλον, είναι η φιλοδοξία του Προέδρου και της Κυβέρνησής του, να λύσουν το Κυπριακό, να βάλουν σε τάξη την Οικονομία και να διαχειριστούν το Ενεργειακό!  Στο πρώτο, τα έχουν ήδη παραδώσει όλα στην Τουρκία: εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και εποίκους, τα οποία θα μας κάνει την χάρη ο Έρογλου να δεχτεί! Τα δημοσιονομικά της χώρας έχει ξετινάξει η παρούσα διακυβέρνηση, ενώ, εκεί που το Ενεργειακό ήταν ένα μεγάλο "συν" με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, κατάφερε ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας να ανατινάξει το μεν Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό, να προικίσει με τα όποια κοιτάσματα δε, τους Τουρκοκυπρίους προ του γάμου!

Οι 15 μήνες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου δεν είναι πολλοί. Είναι όμως αρκετοί, για να βουλιάξει αύτανδρη την Κύπρο, ολοκληρώνοντας το έργο της δολοφονικής έκρηξης της 11ης του Ιούλη. Εάν υπήρχε έστω η παραμικρή ελπίδα, ο κ. Χριστόφιας να επαναφέρει τον τόπο στη σωστή τροχιά, ο λαός δεν θα ήταν για τρεις σχεδόν μήνες έξω από το Προεδρικό. 

Οφείλουν, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να εισακούσουν το λαό τους. Όχι απλά δεν δικαιολογούνται πλέον να προσφέρουν στήριξη σε αυτή την κυβέρνηση, μα έχουν χρέος να την οδηγήσουν - δημοκρατικά - σε παραίτηση. Κανένα κυβερνητικό νομοσχέδιο και κανένας προϋπολογισμός δεν έχουν ηθικό έρεισμα να σταθούν ενώπιον της Βουλής, μετά το πόρισμα Πολυβίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Κι ο λαός - όπως έχουν διαπιστώσει - δεν ξεχνά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: