9 Οκτ 2011

"Εν' της παπαθκιάς τα ξύλα", κ. Χριστόφια;

Η ασυνέπεια λόγων και έργων του Προέδρου Χριστόφια, όπως προέκυψαν μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου και την άρνηση ανάληψης ευθυνών εκ μέρους του, δεν είναι φαινόμενο πρωτοφανές.

Ας αντιπαραβάλουμε την τρέχουσα κατάσταση, με μια κλασσική περίπτωση ανάληψης πολιτικών ευθυνών και τις τότε δηλώσεις - αλλά και ενέργειες - του Προέδρου.  Στις 09 Ιουλίου 2010, συνεπεία του σκανδάλου που ξέσπασε με τις λίστες που έφευγαν από το Προεδρικό και είχαν ως παραλήπτη το Υπουργείο Άμυνας, ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε δεκτή την παραίτηση του τότε Διευθυντή του Γραφείου του, Βάσου Γεωργίου.  Τεράστια αξία έχει το λεκτικό που είχε χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος, δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Δήλωνε αυτολεξεί ο Στέφανος Στεφάνου:  "Παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε πως ο κύριος Βάσος Γεωργίου δεν γνώριζε τίποτα για το συγκεκριμένο μήνυμα, εν τούτοις, ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε την παραίτηση, για να πάει κι ένα μήνυμα ευρύτερα, προς την κοινωνία, ότι τούτη η κυβέρνηση - και ειδικά ο συγκεκριμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - έχει σαφείς θέσεις και σαφείς οδηγίες σε ότι αφορά στα ζητήματα της αξιοκρατίας"!

Οι πομπώδεις διακηρύξεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, βρήκαν μάλιστα και συμπαραστάτη τον ίδιο το Βάσο Γεωργίου, ο οποίος σε μια επίδειξη πολιτικής συνείδησης και υπευθυνότητας έλεγε:  "Φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Αν και δεν φέρω οποιαδήποτε ουσιαστική ευθύνη, η πολιτική ευθιξία έχει ουσία και περιεχόμενο μόνο όταν οι ευθύνες λαμβάνονται από πολιτικούς, με την παραίτησή τους".  Αυτά, δεν θα έπρεπε άραγε - στη βάση των δικών του διακηρύξεων - να ήταν τα λόγια του Δημήτρη Χριστόφια, αμέσως μετά την έκρηξη;  Ή έστω, όταν ομολογούσε ο ίδιος - υπό όρκο - τις ευθύνες των στενότερων συνεργατών του;

Κατά συνέπεια, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:  Είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι άτεγκτος σε θέματα αξιοκρατίας αλλά διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, είτε, οι ευαισθησίες του είναι συνάρτηση της θέσης που διακυβεύεται.  Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται, "εν της παπαθκιάς τα ξύλα"!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικός παραλληλισμός. Σε ώτα μη ακουώντων δε.

Avevaios είπε...

Σωστός ο παραλληλισμός. Αλλά ο κ. Χριστόφιας δεν έμεινε μέχρι εκεί. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό.