12 Ιαν 2010

Ασύμμετρη Απειλή

Συγκλονισμό και θλίψη προκάλεσε ανά το παγκύπριο η είδηση της στυγερής δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή. Του Διευθύνοντως Συμβούλου του εκδοτικού οργανισμού "Δίας", της ναυαρχίδας δηλαδή του "ΟΧΙ" στο διχοτομικό σχέδιο "Ανάν".

Το ειδεχθές φονικό, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εγκληματικών πράξεων και άλλων συμβάντων του τελευταίου διαστήματος, τα οποία έχουν αφήσει άναυδο τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ανεξαρτήτως κινήτρων, αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας κυριαρχούν ανάμεσα στο λαό. Η μη διαλεύκανση των περιστατικών αυτών, καθώς και τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν είτε στον τύπο, είτε υπό μορφή ψιθύρων, συντηρούν ένα νοσηρό κλίμα στη κοινωνία μας.

Ως εκ τούτου, η εξιχνίαση της υπόθεσης ανεξαρτήτως πολιτικού ή άλλου κόστους, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δυστυχώς όμως, το παρελθόν δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Αναζητούνται ακόμα οι δολοφόνοι του εκ των αρχιτεκτόνων της διεθνοποίησης του κουρδικού αγώνα, Θεόφιλου Γεωργιάδη. Εκτελέστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, Μάρτη του 1994, στις 10 το βράδυ, έξω από το σπίτι του...

Σε ατυχήματα αποδόθηκαν μια σειρά αεροπορικών τραγωδιών που στέρησαν ανάμεσα σε άλλους τη ζωή από τον Ευάγγελο Φλωράκη, το Γιάννο Κρανιδιώτη, τους "τρεις" των Ιμίων... Κάποια ενδεχομένως να ήταν όντως ατυχήματα, σίγουρα όμως ορισμένα δεν ήταν.

Μόδα έχουν καταντήσει τα περιστατικά κλοπής ή και καύσης Ελληνικών σημαιών όπως και η ανίερη πράξη της σύλησης τάφων. Μερικά μπορεί να ήταν απλά πράξεις νεαρών ιερόσυλων, όχι όμως όλα. Αποκορύφωμα η κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, με τις έρευνες να βρίσκονται σε βαθύ σκοτάδι.

Οι δολοφόνοι του Αντρέα Χατζηκωστή, ενδεχομένως να στόχευαν σε ένα καίριο πλήγμα για το ηθικό του δοκιμαζόμενου Ελληνισμού. Ίσως βέβαια και όχι. Σημασία έχει, εμείς να μην επιτρέψουμε ούτε στο φόβο, ούτε στην οργή να πρυτανεύσουν.

Είναι φανερό, πως αντιμετωπίζουμε μια ασύμμετρη απειλή. Δεν μπορούμε ούτε να δούμε, ούτε να αντιμετωπίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τον εχθρό. Αν όμως ο σκοπός του είναι η δημιουργία κλίματος έντασης, καχυποψίας, φιλονικίας και αποσταθεροποίησης, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Ενδέχεται να ακολουθήσουν και χειρότερα. Αν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πράγματι πίσω από την ακολουθία αυτή των γεγονότων, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Ακόμα και για προβοκάτσια στις ελεύθερες ή και τις κατεχόμενες περιοχές. Οφείλουμε να δώσουμε σθεναρά τη μάχη για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, να κωφεύσουμε στην ανεύθυνη σεναριολογία και να απορρίψουμε τις μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς. Το κλίμα πανικού που επιχειρεί να υποτάξει συνειδήσεις και να κάμψει φρονήματα, ας γυρίσει μπούμεραγκ σε αυτούς που το καλλιεργούν.

Η ασύμμετρη απειλή, απαιτεί ψυχραιμία και αρραγή πανεθνική στρατηγική αντιμετώπισης των εκβιασμών, των απειλών και της τρομοκρατίας.

Αιωνία η μνήμη του Άντη, συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνεργάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: