8 Σεπ 2009

Όταν ο Δημήτρης Συνάντησε το Σίλβιο...

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Στα πλαίσια της επίσκεψης, θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το αντάμωμα Δημήτρη - Σίλβιο, φέρνει στο νου μας τη διαδρομή των δύο ανδρών και μοιραία γίνεται μια σύγκριση... Έχοντας βέβαια εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες, τι ομοιότητες θα μπορούσε να διακρίνει κάποιος ανάμεσα στον κομμουνιστή ηγέτη της Κύπρου από τη μια και τον καπιταλιστή Μιλανέζο μεγαλοεπιχειρηματία από την άλλη;

Αμφότεροι οι δύο άντρες, ανήλθαν στην εξουσία υποσχόμενοι να επιλύσουν τα πιο σημαντικά προβλήματα των ψηφοφόρων. Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιούργησε στο λαό την προσδοκία της λύσης. Παρουσιαζόταν προεκλογικά ως ο "υποψήφιος της λύσης", ο άνθρωπος που θα έφερνε στην Κύπρο την ειρήνη και την επανένωση, ενώ σύνθημά του ήταν η "δίκαιη κοινωνία". Ο καβαλιέρε από την πλευρά του, επαγγελλόταν την καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος, φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές, μείωση της ανεργίας, αύξηση των συντάξεων και κοινωνικών παροχών...

Ο Μπερλουσκόνι, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία δραστηριοποιούμενος αρχικά στον τομέα των κατασκευών και αργότερα σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις. Στην πορεία, αντιλαμβανόμενος την δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φρόντισε να φέρει υπό τον έλεγχο του μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες, την "Ιλ Τζιορνάλε", και να γίνει μέτοχος στους ιδιωτικούς σταθμούς τηλεόρασης σε ένα ποσοστό που ξεπερνούσε το 80%!

Στην Κύπρο τώρα, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε ουσιαστικά υπό την εποπτεία του ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Είναι οι γνωστές επιχειρήσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με το νυν κυβερνών κόμμα. Στον τομέα των ΜΜΕ, πέραν από την "Χαραυγή" και το ραδιόφωνο του "Άστρα", το 2006 - λίγο περισσότερο από ένα χρόνο προ των εκλογών - το ΑΚΕΛ προχώρησε και στην δημιουργία του τηλεοπτικού σταθμού "CNC-Plus".

Μάλιστα, την τελευταία διετία, και το Κρατικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα ως προς την εγκυρότητα και αντικειμενικότητα της ενημέρωσης που προσφέρει στο φορολογούμενο κοινό. Πιο χαρακτηριστικό, το πρόσφατο παράδειγμα της επίσκεψης του Προέδρου στη Συρία. Ο Σύρος Πρόεδρος Αλ Άσαντ, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε από το Κρατικό μας Ίδρυμα, αντιπαρέβαλε την κατάσταση στην Κύπρο, με το Λίβανο και την τότε εισβολή της Συρίας, τονίζοντας πως εκεί υπήρχε ένα μόνο κράτος! (Η επίμαχη δήλωση* από το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρίσκεται εδώ). Ούτε το ΚΥΠΕ, αλλά ούτε και το ΡΙΚ - δημοσιογράφος του οποίου υπέβαλε την ερώτηση - μετέδωσαν τη δήλωση. Άραγε για να μην κακοφανίσουν τον Πρόεδρο που, ενώ παρίστατο στην κοινή συνέντευξη τύπου, δεν πήρε είδηση την αιχμή του Σύρου ομολόγου του για δύο κράτη στην Κύπρο;

Επιστρέφοντας πίσω στη διαδρομή του Σίλβιο, παρατηρούμε ότι ο Ιταλός πολιτικός, αφού κατόρθωσε να χειραγωγήσει τους ψηφοφόρους δια των Μέσων, προχώρησε στην αγορά της λαοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν, ώστε να αυξήσει ακόμα περισσότερο την επιρροή του στις μάζες.

Αντιστοίχως, στην δική μας περίπτωση, ο Πρόεδρος δεν θα μπορούσε να αφήσει στην τύχη της, την αγαπημένη του Ομόνοια. Μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων αποτυχημένων διοικήσεων, έριξε στο παιχνίδι τα "βαρετά χαρτιά". Φρόντισε να προωθηθούν, δια των γνωστών κομματικών μηχανισμών, στην ηγεσία του Συλλόγου δύο ιδιαιτέρως εύρωστοι οικονομικά συμπολίτες μας. Ο ένας δε, τυγχάνει να είναι ο μόνιμος ανάδοχος όλων των μεγάλων κυβερνητικών έργων, σε βαθμό που η αγορά του έχει προσδώσει το ψευδώνυμο "κρατικός κατασκευαστής"! Απορίας άξιον πως, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης κατά την οποία ο πολίτης καλείται σε λιτότητα και η κυβέρνηση αναστέλλει μεγάλα έργα, η ομάδα του Προέδρου φέρεται σε δημοσιεύματα να έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ, διπλάσια από τις αμέσως επόμενες σε προϋπολογισμό ποδοσφαιρικές ομάδες!

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πως, με μια απλή σκιαγράφηση της πορείας δυο πολιτικών που προέρχονται από δυο εκ διαμέτρου αντίθετους πολιτικά χώρους, βρίσκουμε τόσα πολλά κοινά! Μήπως είναι καιρός να πάψει να μας παραξενεύει και η εντός των συνόρων ταύτιση στις θέσεις των πάλαι ποτέ αντίθετων ιδεολογικά πόλων;


* "Syria had entered Lebanon upon a call from the Lebanese government in 1976, and in Lebanon there is one republic, and the situation is completely different and the comparison is incorrect." Απόσπασμα των δηλώσεων του Προέδρου της Συρίας, Αλ Άσαντ.