14 Ιουν 2009

Δίκαιη Κοινωνία – «Πράσινες» Κατασκευές

Στη σημερινή ανάρτηση, θα ασχοληθούμε με τα νέα ήθη που έχουν εισαχθεί τον τελευταίο χρόνο στον ποδοσφαιρικό μας μικρόκοσμο.

Έξι από τα δέκα ΜΕΓΑΛΑ έργα της κυβέρνησης για το 2009 - ο χαρακτηρισμός των έργων γίνεται από τον «Οικονομικό Φιλελεύθερο» σε άρθρο της 18ης Ιανουαρίου 2009, δεν είναι αυθαίρετος - αναλαμβάνει η ΙΔΙΑ εταιρία.

Η εν λόγω εταιρία δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ άλλο, ΙΔΙΩΤΙΚΟ, ΜΕΓΑΛΟ έργο σε εξέλιξη.

Αναλυτικά, τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 2009
Τα έξι:
Κρατικό Θέατρο Θ.Ο.Κ. αξίας 20,5 εκ. ευρώ -> Μιλτιάδης Νεοφύτου
Κτήριο Διοίκησης Παν. Κύπρου -> Μιλτιάδης Νεοφύτου
Κτήριο Θετικών Επιστημών Παν. Κύπρου: 3,5 εκ ευρώ -> Μιλτιάδης Νεοφύτου
Κτήριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων: 19 εκ. ευρώ -> Μιλτιάδης Νεοφύτου
Γραφεία Πολεοδομίας & Οικήσεως, 22 εκ. ευρώ -> Μιλτιάδης Νεοφύτου
Κυκλικός Κόμβος Γ.Σ.Π.: 21,6 εκ. ευρώ -> Μιλτιάδης Νεοφύτου
Τα άλλα τέσσερα:
Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου
Βιβλιοθήκη Παν. Κύπρου & Κέντρο Πληροφόρησης
Σχολή Οικονομικών & Διοίκησης Παν. Κύπρου
Αλιευτικό Καταφύγιο (Ζύγι)

Κοντά σε αυτά θα σημειώναμε δυο ακόμα έργα, μη κυβερνητικά:
Την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου του Σ.Α.Λ.Α. (δήμος Λεμεσού) αξίας 14,3 εκ. ευρώ και τα έργα στην «Ακτή Ολυμπίων» στη Λεμεσό (δήμος Λεμεσού) αξίας 1,3 εκ ευρώ τα οποία ανατέθηκαν στην εν λόγω εταιρία.

Πολλές μαζεμένες συμπτώσεις θα έλεγε κάποιος…

Ας δούμε αναλυτικά τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 2009
Τower 25 (Πλ. Ελευθερίας) -> Lois Builders
Deloitte & Touche (Σανταρόζα) -> Athienitis
Q Bussines Park (Λάρνακα) -> Quality Group
The Q (Λευκωσία) -> Quality Group
David Loyd Olympia Sport Village (Αλαμινό) -> Quality Group
American Heart Institute (Στρόβολο) -> Εταιρία Γενικών Κατασκευών
Residence 51(Λεμεσό) -> Εταιρία Γενικών Κατασκευών
Tiffany Mall (Ζακάκι Λεμεσού) -> Atlas Pantou
Interorient Navigation Offices(Λεμεσό) -> Atlas Pantou

Επίσης, τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΓΑ 2009 ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ
Αεροδρόμιο Λάρνακας -> Bouygues Batiment International
Μαρίνα Λεμεσού -> Cybarco, J&p, Joannou & Paraskevaides, Francoudi & Stefanou Ltd, Athena, Cads Holdings, Limassol Marina Development

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΕΔΩ!!!
Δηλαδή, αυτές οι εταιρίες-κολοσσοί που εκτελούν τα ιδιωτικά συμβόλαια, ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να αναλάβουν δημόσια έργα και την ίδια στιγμή, ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ δεν εμπιστεύτηκε την εταιρία «Μιλτιάδης Νεοφύτου» για τις κατασκευές του. Κάτι που το κράτος κάνει κατά κόρον!

Να τολμήσουμε να αναρωτηθούμε σε ποια εταιρία θα αναθέσουν οι πετρελαιάδες του Κατάρ να ανεγείρει το υπερπολυτελές ξενοδοχείο απέναντι από το Χίλτον; Μήπως έχει σχέση με το «άγκρισμα» Βγενόπουλου και ήταν αφορμή για να φύγει από την Κύπρο;

Επειδή όμως κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει τα όσα λέμε, ας δούμε τι γράφουν άλλες, μεγάλες σε κυκλοφορία, εφημερίδες του τόπου:

«ΠΟΛΙΤΗΣ» 31-05-2009 (Για τον κόμβο του ΓΣΠ):
«Κι άλλο έργο στον Μιλτιάδη Νεοφύτου μέσα από διαφανείς διαδικασίες πάντα. 22 εκατομμύρια ο δεύτερος φθηνότερος; 21,6 ο Μιλτιάδης! Ο πιο φθηνός πάντοτε και μέσα από κρυστάλλινες διαδικασίες. Σας θυμίζει τίποτα αυτό;»

«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 02-06-2009
Απορία: «Πώς μπορεί τα κριτήρια που τέθηκαν να προϋποθέτουν έργα οδοποιίας 7 εκατομμύριων ευρώ, ως «πιστοποιητικό εμπειρίας», να μην διαθέτει παρά τα μισά και να κερδίσει την προσφορά; Ή μήπως θεωρείται δεδομένο ότι όλες οι προσφορές πηγαίνουν στον παικταρά μας; Και γιατί δηλαδή να ζητούνται προσφορές;».

Ας προσπαθήσουμε να «κτίσουμε» στην «Απορία»:
Όταν μια εταιρία υποβάλλει προσφορά για να πάρει ένα μεγάλο έργο, οφείλει ανάλογα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, να παρουσιάσει ένα «πιστοποιητικό εμπειρίας». Να δείξει με άλλα λόγια ότι τα τελευταία κάποια χρόνια, έχει προβεί σε κατασκευές έργων με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, σε συγκεκριμένο τομέα.

Στην περίπτωση του κυκλικού κόμβου παρά τω ΓΣΠ, στην εξαγγελία του διαγωνισμού υπήρχε όρος όπως οι υποψήφιοι έχουν αναλάβει στο παρελθόν έργα οδοποιίας άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχουμε μεγάλη περιέργεια να μας πει η «Μιλτιάδης Νεοφύτου», ΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ;

ΥΓ: Μη ξεχάσετε να πληρώσετε όλοι τους φόρους σας κανονικά. Η κρατική ομάδα τους χρειάζεται!!!


Δημοσιεύεται και στη ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΘΥΡΑ της 10ης Ιουνίου 2009

6 σχόλια:

acegik είπε...

και εγω προβληματιζομαι για το ζητημα ομως νομιζω απο μια αλλη οπτικη.

συγκεκριμενα λοιπον.ελευθερη αγορα.ποιος ειναι ο νομος της ελευθερης αγορας? στην προκειμενη περιπτωση η προσφορα που πληρει τις προδιαγραφες και ειναι η πιο φθηνη θα επιλεγει.αυτος ειναι ο νομος της ελευθερης αγορας, νομος με τον οποιο εγω διαφωνω, ενω εσυ πολυ πιθανον να πρεσβεβεις.εδω μαλλον κερδιζει ο μιλτιαδης.το ζητημα που δε λες στο σχολιο σου ειναι ποιοι καθε φορα επιλεγουν τη δικη του προσφορα.για ψαξε και νομιζω θα προβληματιστεις.

ακουσα το ΑΚΕΛ να λεει οτι ο ΔΗΣΥ εδωσε παραπανω εργα στο μιλτιαδη και κανενας δεν ειπε τιποτε.εγω διαφωνω και με τουτη την πλευρα αλλα ειναι σιγουρα απαντηση στο δικο σου υπαινιγμο οτι ειναι μια εταιρεια που το πουθενα.νομιζω δηλ.

στο επιχειρημα σου οτι ο φορολογουμενος πολιτης πληρωνει τους παικτες του μιλτιαδη συμφωνω.σε τουτο πρσθετω οτι ατε και δεν ηταν ο μιλτιαδης.για να εγινουνταν καποιος αλλος εκατομυριουχος θα ηταν.για μενα το ιδιο μου καμνει.ο φορολογουμενος πολιτης πλερωσε τα χρεη ολων των επιχειρηματιων για τις ατασθαλειες τους στα σωματεια, με δωρεα που υπερψηφισαν ολοι!!εσυ τι λες για τουτο το φορολογουμενο?

τελος, αν εσυ νιωθεις καλα που πλερωνεις πιο ακριβο το καφε σου στο costa, τρωεις πιο ακριβο το burger σου στο burgerking και αγοραζεις ολα τα ειδη nestle πιο ακριβα για να αγοραζονται οι παικταραες που το Τσιμπουτι, τοτε απλα ζηλεφκεις τους ομονοιατες

Unknown είπε...

Ο νόμος της ελεύθερης αγορά δεν λέει ότι κερδίζει πάντα η πιο φτηνή προσφορά. Πρέπει να συντρέχουν και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων. Για παράδειγμα στην επέκταση του Κτιρίου Θετικών Επιστημών ο Μ.Ν. δεν είχε τη πιο χαμηλή προσφορά, αλλά πήρε το συμβόλαιο. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το σύστημα που εφαρμόζεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αν υπάρχει κάποιο καλύτερο, ας το ακούσουμε.

Το ότι έργα έπαιρνε η εν λόγω εταιρία και επί ΔΗΚΟ και επί Συναγερμού για μένα δεν λέει τίποτα. Ως ένα σημείο το κρίνω και σαν φυσιολογικό. Είναι άλλωστε γνωστό πως η διαπλοκή είναι υπέρ- και δια- κομματική. Αυτό που προβληματίζει έντονα σήμερα, είναι η "έκρηξη" του τελευταίου χρόνου στα κρατικά συμβόλαια που ανατίθενται στον Μιλτιάδη.


Το αν θα πληρώσω κάτι πιο ακριβό για να επωφεληθεί μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Κύπρο ή το εξωτερικό είναι δικαίωμά μου. Το να μου ΚΛΕΒΟΥΝ ουσιαστικά χρήματα, να τα παίρνουν παρά τη θέλησή μου, προς τέρψη μερίδας του εκλογικού σώματος δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό όμως.

Αντί να ενοχλεί η επισήμανση των γεγονότων, καλό θα ήταν να προβληματίζουν τα ίδια τα γεγονότα. Αν κάποιος θέλει να τα αποδίδει σε συμπτώσεις δικαιούται. Αν επιθυμεί να γίνεται παθητικός δέκτης, μπορεί κάλλιστα. Δεν μπορεί όμως να επιβάλει τη σιωπή και στους υπόλοιπους...

kanenas είπε...

den ksexase kanenas nomizo me piou tis raxes ktistike to pap kai den ksexna kanenas otan i ano itan na pattisi kiriolektika epi kibernisi papadopoulou (simioteon oti itan siggibernisi me akel, etsi gia na min ksexniomaste kiolas) i ano ispratte apo tin kibernisi 15000 lires os isfora apo to ipourgio emporiou, afta ta ksexnate fili anorthosiates, nomizo exete epilektiki mnimi. alla pali ksexnate oti epi kibernisis kliridi tis plistes prosfores tis eperne megali eteria pou megalourgise ekini tin dekaetia kai i xari tis eftase mexri tous olimpiakous tou 2004. auta ta ksexnate opos proipa. etsi gia tin istoria den ime oute aristeros oute deksios oute omoniatis oute anorthosiatis, ime apo autous pou mpouktisan na ta rixni i mia plebra stin alli kai na kanoune giro giro oli kai stin mesi den ksero pios atixos etixe na ine mallon omos i ipolipi pou sas blepoun omoniates anorthosiates apoelistes na klete sinexia dioti isaste i ebnooumeni me tin sira..

Unknown είπε...

Φίλε Κανένα,

όσο εύκολο είναι να γράφουμε ότι θέλουμε, άλλο τόσο δύσκολο είναι να το δικαιολογούμε. Τα όσα γράφονται στο blog βασίζονται σε στοιχεία. Τα όσα λες εσύ;

Η γη του "ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ" που υποτίθεται παραχωρήθηκε στην Ανόρθωση το 1986 από την κυβέρνηση σαν υπανάπτυκτη περιοχή, έχει ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ τελικά από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη της επί μακαρίτη Θεοχάρους. Εκατομμύρια λίρες δόθηκαν για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Τουρκοκύπριου και να έρθει στην κυριότητα μας η προσωρινή μας έδρα, με λεφτά που βγήκαν από τον ιδρώτα του Βαρωσιώτικου κόσμου.

Όσες εισφορές έχει εισπράξει το σωματείο "ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ" (που έχει καταγράψει στη διαφώτιση ανεκτίμητη προσφορά, μεγαλύτερη από κάθε άλλο οργανωμένο φορέα) ήταν απόλυτα νόμιμες και καθαρές, όπως ακριβώς ευεργετήθηκαν και τα υπόλοιπα σωματεία. Αν υπάρχει κάποια παράνομη εισφορά επί οποιασδήποτε κυβέρνησης, να την ακούσουμε.

Τα περί εταιρίας του 2004 και των Ολυμπιακών δεν μπορώ να καταλάβω σε τι αφορούν, ούτε πως αγγίζουν τη Ανόρθωση. Ούτε του Κληρίδη απολογητής θα γίνω, ούτε του μ. Παπαδόπουλου, ούτε του Βασιλείου, ούτε κανενός. Καμιά σχέση δεν είχα, ούτε έχω μαζί τους.

Τελειώνοντας, απλά να αναφέρω ότι η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ έχει καταβάλει στο κράτος μόνο πέρσι το ποσό των 2,875,731 ευρώ σε φόρους.

kanenas είπε...

file aligatora,
ego den thelo na mpo se sizitisi oute se diamaxes me kanena, ego aposa ipa prin kateliksa sto gegonos oti oli i megali ebnoounte me ton ena i ton allo tropo kai ine i mikri pou adikounte sto telos tis imeras, alla antaftou i megali trogonte dioti i diki tous efagan ena grosi ligotero apo ton diplano tous... auto ginete stin kipro distixos kai oxi mono (p.x ellada). kai an thes na milame me stixia opos les ta megala erga pou anelaban idiotikes eteries, kai tha miliso gia tin quality pou opos katalabeno ise anorthosiatikon fronimaton kai opos kseroume exete amesi sxesi me tin eteria auti, ta erga pou ipes oti anelabe ine dikon tis simferonton kai i idia tha ta diaxirizete otan teliosoun giauto ton logo anelabe na ta diekperosi, den ebgale prosfores kai ine logiko gia tous profanis logous.
oson afora to gipedo pos dothike ine safes dioti dothike kai stin salamina p.x gi me ton tropo pou dothike stin anorthosi, ego milisa gia tin metekseliksi tou pap pos itan kai pos egine dioti gnorizoume posa ikonomika problimata ixe i ano ekino to diastima epi kero kiki kai ksafnika brethike na diamorfoni to gipedo me polli refsto (den ksero pos egine auto kai ine aporia pollon) , kai to oti agorastike i gi apo tourkokiprio ego thimame prin liga xronia pou elegan kapioi oti ine prodosia na dinis lefta stous tourkous kai na sinallassese gi metaksi tous (leme tora). kai gia na min pareksigoumaste kai ego prosfigas ime kai blepo ta pragmata apo tin plebra pou ta blepis kai esi (san prosfigas)..

Unknown είπε...

Φίλε, το ότι οι "μεγάλοι" είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους λεγόμενους "μικρούς" είναι γεγονός. Όπως επίσης γεγονός είναι, πως οι "μικροί" δυστυχώς επιλέγουν πολλές φορές να γαντζώνονται στα άρματα των μεγαλυτέρων, επιτρέποντας στους εαυτούς τους να άγονται και να φέρονται από συμφέροντα. Για την σημερινή κατάσταση πρώτιστη ευθύνη έχουν ακριβώς οι παθητικοί δέκτες.

Το ότι η "Quality" (κακώς για μένα) αναλαμβάνει έργα στο "ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ" χωρίς προσφορές είναι θέμα που αφορά την Ανόρθωση και μόνο. Οι εργολαβίες στο δημόσιο όμως και οι προσφορές που κατατίθενται αφορούν όλο το λαό. Η "Quality" ΔΕΝ ασχολείται με δημόσια έργα. Χωρίς βέβαια να είναι μεμπτόν το ότι ασχολείται η "Μιλτιάδης Νεοφύτου". Απλά προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η πληθώρα και έκταση των έργων.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ανόρθωσης προέκυψαν πολύ μετά την πρώτη "μεταμόρφωση" του "ΠΑΠ". Αυτά αφορούσαν μη αποδοθέντα χρήματα μεταγραφών και καμιά σχέση δεν είχαν με το γήπεδο. Άλλωστε, το γήπεδο είναι μια επικερδής επιχείρηση ανά το παγκόσμιο, γι' αυτό οι ομάδες φροντίζουν να τα εξελίσσουν ώστε να αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη. Η δεύτερη φάση αναβάθμισης του γηπέδου, έγινε με αυτοχρηματοδότηση από την "Q", οπόταν πάλι το κράτος δεν είχε καμιά σχέση.

Κατά τον ίδιο τρόπο και η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ προσπάθησε και αναβάθμισε το γήπεδό της, μετονομάζοντας το μάλιστα πρόσφατα σε "ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ-Amperia". Δυστυχώς βέβαια εκεί υπήρχαν άλλες καταστάσεις που δεν επέτρεψαν στο αδερφό προσφυγικό σωματείο να αναπνεύσει οικονομικά.

Στα όσα ανέφερες για τ/κ περιουσίες: Η γη του "Αντώνης Παπαδόπουλος" δόθηκε στην Ανόρθωση από την κυβέρνηση όπως και σε κάθε σωματείο που επιθυμεί να κτίσει γήπεδο(Σαλαμίνα, ΑΣΙΛ ακόμα και η Ομόνοια πήρε πρόσφατα ανταλλάζοντας τις "Χαλεπιανές"). Επειδή ήταν προσφυγικό, η γη ήταν τουρκοκυπριακή και φυσικά τίτλος ιδιοκτησίας δεν βγήκε, όπως συνέβη με όλους τους πρόσφυγες.

Πολύ αργότερα, μετά που άνοιξαν το οδοφράγματα, εμφανίστηκε ο Τ/Κ ιδιοκτήτης της γης και ζητούσε υπέρογκα ποσά. Η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ, εφόσον το κράτος αδυνατούσε να την προστατεύσει, έδωσε από το υστέρημα του κόσμου και των μελών της τα ποσά τούτα. Ούτε επεδίωξε να αγοράσει Τ/Κ γη, ούτε παραβίασε κάποιο έστω και ηθικό κανόνα, ούτε προσπάθησε να εκδιώξει οποιονδήποτε πρόσφυγα από τη γη του, όπως κάποιοι συμπατριώτες μας έκαναν, αγοράζοντας Τ/Κ περιουσίες μετά το 2002...